SVET U ŠOKU – Trampova nova odluka može imati zastrašujuće posledice po planetu!

Američki predsednik Donald Tramp danas je doneo šokantnu odluku o povlačenju svoje zemlje iz Pariskog klimatskog sporazuma potpisanog 2015. godine, koji je za cilj imao smanjenje uticaja globalnog zagrevanja, javlja “Axios”..

 

Portal se poziva na dva izvora koji tvrde da imaju saznanja iz prve ruke o ovom potezu. Trampovu šokantnu odluku prvo će obrazložiti Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA), tačnije njen predsedavajući administrator Skot Pruit, gde će se odlučiti da li će se verifikovati predsednikova odluka, prenosi britanski “Telegraf”. Ukoliko odluče da usvoje Trampovu odluku, proces povlačenja trajaće tri godine.

Tramp je na prošlonedeljnom sastanku na samitu NATO u Briselu rekao da mu “treba još vremena da razmisli o obnovi klimatskog sporazuma”, zbog čega ga nije podržao, kao što su to uradile ostale članice Alijanse.

 

Ukoliko ova odluka bude potvrđena, biće to nastavak rušenja nasleđa Baraka Obame, koji je najzaslužniji što su SAD potpisale sporazum od krucijalne važnosti za očuvanje životne sredine i planete.

 

Donald Tramp je još tokom kampanje isticao da je protiv Pariskog sporazuma, a to je ponovio i u aprilu ove godine, rekavši da je u pitanju “jednostrani dogovor koji ne donosi nikakve benefite Americi”. Tramp je istakao da bi potpuno poštovanje klimatskog sporazuma smanjilo BDP Sjedinjenih Država za 2,5 triliona dolara u narednoj deceniji.

 

“Taj sporazum zahteva zatvaranje fabrika širom zemlje. Ljudi će izgubiti posao. To je neprihvatljivo”, rekao je tada Tramp.

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je juče da je “apsolutno neophodno” da Pariski klimatski sporazum bude primenjen.

U svom prvom značajnijem govoru posvećenom klimatskim promenama, Gutereš je kazao da svet mora ispuniti obaveze iz sporazuma “sa pojačanom ambicijom”.

Gutereš nije direktno pomenuo Trampovo kolebanje, ali je kazao “da, ako bilo koja vlada sumnja u globalnu volju i potrebu za ovim sporazumom, onda je to razlog više da se svi ostali ujedine još jače i ostanu na tom kursu”.

Izvor: Telegraph.co.uk/Axios.com

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )