STOLTENBERG U PANICI – Kimove rakete su pretnja svim članicama NATO!?

Ministri zemalja članica Severnoatlantske alijanse započinju u utorak, 05. decembra, dvodnevnu konferenciju, a generalni sekretar tog vojnog saveza, Jens Stoltenberg, ispričao je novinarima šta će biti glavne teme samita..

FOTO: EPA/JULIEN WARNAND

FOTO: EPA/JULIEN WARNAND

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je novinarima u Briselu da će ministri razmatrati načine za proširenje saradnje između alijanse i EU, što će omogućiti efikasniju borbu protiv sajber napada i terorizma, kao i poboljšanje vojne mobilnosti.

Stoltenberg je kazao da će na dnevnom redu biti i pretnja koju svetu predstavlja nuklearni program Severne Koreje, koja “nipodaštava međunarodne sporazume o neširenju, kontroli oružja i razoružavanju”. Takođe je upozorio da je to pretnja svim zemljama članicama NATO.

Na dnevnom redu je i borba protiv terorizma, s tim što Stoltenberg smatra da uloga NATO u borbi protiv terorističke Islamske države “treba da se promeni od borbenih operacija prema uspostavljanju stabilnosti”.

Osim toga, u okviru ovog dvodnevnog samita biće održan i sastanak Komisije NATO-Gruzija, što će ministrima omogućiti razmenu mišljenja sa “jednim od najbližih partnera Alijanse”, “uključujući polja gde bismo mogli još tešnje da sarađujemo, kao što je bezbednost na Crnom moru”.

 

Stoltenberg kaže da će ministri potvrditi posvećenost politici “otvorenih vrata”.

 

 

Foto: EPA/Julien Warnand

NATO.int

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )