STEJT DEPARTMENT ŠOKIRAO AMERIKANCE – Teroristički napadi se spremaju na Kosovu!?

Ministarstvo spoljnih poslova SAD u saopštenju svojim građanima koji dolaze na Kosmet istaklo da teroristi mogu napasti bez ikakvog upozorenja..

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo i Metohiju na povećani oprez od terorizma!
U saopštenju se navodi i da bi trebalo da se preispita putovanje na sever Kosova zbog „građanskih nemira“, a upozorenje za američke građane, odnosno nove smernice za putovanje, prenela je američka ambasada u Prištini.

– Terorističke grupe nastavljaju sa planiranjem mogućih napada u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu napasti s malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine. Pored toga, političko motivisano nasilje se javlja širom Kosova – navodi se u saopštenju.
Napominje se i da „tenzije unutar i između zajednica na severu Kosova nastavljaju da izazivaju nasilje, demonstracije i druge nemire“ u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

– Iako su nedavni nemiri bili politički povezani i ne uključuju turiste ili članove međunarodne zajednice, posmatrači mogu da budu pogođeni ako dođe do nasilnih incidenata – navodi se u upozorenju, u kom, međutim, nije precizirano na koje se nemire konkretno misli.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić kaže da su američke obaveštajne službe donele ovu procenu iz više razloga.

– Terorizam na Kosovu nije samo islamistički, iako su se zaista mnogi s Kosova borili po svetu u redovima islamista i sada se vraćaju u zavičaj, a njihova meta su naravno Amerikanci. Međutim, ne treba zaboraviti da je Ramušu Haradinaju uskraćena američka viza, da je njegov brat Daut na optuženičkoj klupi, a nije isključeno ni da će se sam kosovski premijer naći kao optuženi pred Specijalnim sudom. Od Haradnija su se čak i čule neke polupreteće poruke na račun Amerike i tog suda – objašnjava Dragišić:

– Sve je to zajedno rezultiralo ovom procenom Stejt departmenta da je na Kosovu povećana opasnost od terorizma, a ne zaboravimo da tamo i dalje, pored islamističkih, deluju i separatističke terorističke organizacije. Moram da naglasim da su procene američkih službi najčešće vrlo dobre i precizne. Terorizam na Kosovu je najveća opasnost za ceo Balkan.

 

J. P. – Foto: PrintScreen

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )