RUSI BESNI – Amerikanci neka gledaju svoja posla, niko ne može da spreči Rusko-Srpsko prijateljstvo!

Moskva — Niko ne može da spreči Beograd da razvija odnose sa Rusijom na osnovu obostrane dobrobiti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Rusije je to poručeno povodom izjava zamenika pomoćnika američkog državnog sekratara Brajana Hojt Jija

“Pomoćnik državnog sekretara SAD koji je boravio u Beogradu 23. i 24. oktobra upustio se u davanje više provokativnih izjava čiji je cilj podrivanje rusko-srpske saradnje”, saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi agencija Tass.

“Američki diplomata je zahtevao, direktnim rečima, da Beograd revidira odnose sa Rusijom i fokusira se samo na svoju saradnju sa EU”, dodaje se u saopštenju.

“Mi bismo želeli da podsetimo da SAD nisu članica EU i verovatno zato ne znaju da mnoge zemlje članice Unije održavaju plodnu i sveobuhvatnu saradnju sa Rusijom na bazi uzajamne dobrobiti. Niko ne bi trebalo da ometa Srbiju da ima takav pristup odnosu koji je ukorenjen u njenim nacionalnim interesima”, dodaje ministarstvo.

Rusko ministarstvo takođe navodi da je američki zvaničnik bio “neprikladno emotivan” kada je govorio protiv imuniteta i privilegija Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

“Amerikanci kao da se pretvaraju da ne znaju ništa o tome da je Centar nudio godinama pomoć Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i one koje su članice EU i NATO, kako bi se suočile sa posledicama prirodnih nepogoda i katastrofa koje je izazvao čovek i obučile stručnjake”, saopštilo je rusko ministarstvo.

“Štaviše, Centar pomaže da se teritorija Srbije očisti od mina. Pronađene su i deaktivirane hiljade eskplozivnih naprava koje su tu ostale nakon NATO bombardovanja 1999., uključujući one sa osiromašenim uranijumom”, navodi se u saopštenju.

“Mi pozivamo američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske i ideološki obojene stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi uopšte”, zaključilo je rusko ministarstvo.

Podsetimo, visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu. On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

On je rekao i da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet.

“Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici?”, upitao je Hojt Ji.

To je izazvalo burnu reakciju ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji je rekao da su izjave američkog zvaničnika “svakako dosad najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju”.

Hojt Ji je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić a u saoptenju koje je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima izdala nakon susreta navodi se da će Vučić narednih dana saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

Izvor: Tanjug

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )