PROCURELI NOVI DETALJI ZA SISTEM S-500 – Od ovoga nema spasa!

Novi ruski protivraketni sistem “S-500” znatno prevazilazi sadašnji “S-400 trijumf” i američki “THAAD” – domet mu je u krugu do 800 kilimetara, a obara ciljeve na visini do 200 kilometara.

“S-500” će biti sposoban da istovremeno gađa deset meta, a brzina raketa je sedam kilometara u sekundi, što je otprilike brzina kojom interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama ulaze u atmosferu kada se obrušavaju na cilj.

Prema vojnim portalima, ovaj sistem može da uništava operativno-taktičke rakete, projektile srednjeg domet, kao i ciljeve u bližem kosmosu.

“S-500” će mnogo ojačati moć ruske vazdušno-kosmičke odbrane. Najnoviji protivraketni sistem će omogućiti da se reši problem kako protivraketne odbrane, tako i protivavionske, smatra glavni urednik časopisa “Vazdušno-kosmička odbrana” Mihail Hodarenok.

Sistem će omogućiti uništavanje balističkih raketa srednjeg dometa i interkontinentalnih balističkih raketa s bojevim glavama – i to sa veoma visokom efikasnošću.

Najbolji protivraketni sistem na svetu?

Stručnjaci još ne znaju da li “S-500” može da uništava američke protivraketne sisteme i njihove komponente koje su raspoređene na evropskom kontinentu.

Ministarstvo odbrane Rusije planira nabavku pet sistema sposobnih da presretnu i unište balističke i hipersonične projektile.

Član Saveta Vojnoindustrijske komisije Rusije Viktor Murahovski tvrdi da je “S-500” ubedljivo najbolji takav sistem na svetu.

Domet sistema “S-500” je 600 kilometara, dok je maksimalna visina na kojoj može da deluje zapanjujuća – do 200 kilometara.

Zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Jurij Borisov potvrdio je da će protivvazdušni sistem pete generacije “S-500” biti završen po planu i ući u operativnu upotrebu ove godine.

Izvor: SRNA

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )