PRAVA ISTINA O UDARU NA SIRIJU – Evo kolika je efikasnost američkih raketa i koje mete su pogođene! FOTO/MAPA

Vojske SAD, Velike Britanije i Francuske izvele su noćas raketne udare u Siriji, kao odgovor na navodni hemijski napad u Dumi, u kojima su gađana skladišta hemijskog oružja i naučno-istraživački centar..

 

 

 

Foto: RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

Američki predsednik Donald Tramp obratio se naciji i rekao da je napad posledica neispoštovanog obećanja Rusije.

– Dve hiljade trinaeste predsednik Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije. Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da ćemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda čak i Iranom, a možda i ne – rekao je Tramp.

Odmah posle Trampovog govora, oko tri sata posle ponoći, u Damasku su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a nedugo zatim su se čule i prve detonacije. Agencije su javile da je u sirijskoj prestonici pogođen naučni centar koji se u poslednje vreme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja.

U Homsu su pogođena dva objekta, skladište hemijskog oružja zapadno od samog grada, i još jedno skladište i komandni centar nedaleko.

Američki zvaničnici izjavili su da je izvršeno “100 udara u jednom napadu”, dok je sekretar za odbranu DŽejms Matis rekao da se radi o jedinstvenom napadu, i da za sada SAD ne planiraju nove udare.

Mediji su preneli da je u noćašnjem napadu učestvovao najmanje jedan brod koji se nalazi u Crvenom moru. Velika Britanija podigla je četiri RAF aviona “tajfun” sa Kipra, a prema izjavama američkih zvaničnika napad je u najvećoj meri izveden krstarećim raketama “tomahavk”.

Ruska pvotivvazdušna odbrana nije odgovorila na napad, dok su Moskovski zvaničnici saopštili da ni jedan od savezničkih projektila i aviona nije ušao u zonu koju brane ruske snage.

Ipak, na napad je odgovorila sirijska protivvazdušna odbrana. Prema izjavama zvaničnika iz Damaska i navodima sirijskih medija, oboreno je 13 raketa ispaljenih sirijskoj vazdušnoj bazi u Dumairu, istočno od Damaska.

Poletanje_aviona_u_napad_na_Siriju_vesti_blic_unsafe

Džejms Matis je istakao da veruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odluči da ponovo koristi hemijsko oružje.

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )