POLJSKI MINISTAR POBESNEO: IZBEGLICE ĆE DOĆI U POLJSKU SAMO PREKO MENE MRTVOG

Varšava — Zamenik poljskog ministra pravde poručio, nakon brutalnog napada na mladi poljski bračni par u Riminiju, “da će izbeglice u Poljsku samo preko njega mrtvog”.

Podsetimo, poljski par je napadnut ovog vikenda, kada je mlada žena brutalno silovana pred očima muža. Zamenik poljskog ministra Patrik Jaki zatražio je takođe vraćanje smrtne kazne i mučenja prilikom saslušavanja takvih nasilnika.

“Eto vam vaši imigranti. Hoćete ih u Poljskoj? Samo preko mene mrtvog”, poručio je na Tviteru Jaki poljskoj opoziciji i poimence vodećim nezavisnim medijima u Poljskoj, na čelu sa privatnom televizijom TVN i dnevnikom Gazeta viborča.

Iako je njegov šef, ministar pravde Zbignjev Žobro, koji je u nedelju naredio da se i u Poljskoj povede istraga brutalnog zločina nad dvoje mladih u romantičnoj šetnji po plaži, istakao da je nebitno da li su napadači zaista iz Severne Afrike ili nisu, Jaki je napisao da je “za tu stoku” jedina kazna smrtna kazna i da kazna ne sme da se prepusti Italiji.

“Konkretno, u ovom slučaju vratio bih u praksu mučenje”, napisao je zamenik poljskog ministra pravde, ali Poljaci povodom tih ksenofobnih izjava nisu propustili da ga upitaju kako to da silovanja, još brutalnijih, ima i u Poljskoj, koja nije primila izbeglice, i podsetili na Tviteru na najnoviju aferu kada su tokom jula 10 dana zarobljenu u njihovom stanu u Lođu trojica Poljaka silovala mladu Poljakinju, koja je od zadobijenih povreda preminula.

Dok je poljska istraga zločina u Riminiju okvaflikovala napad kao posebno okrutno silovanje za koje preti najmanje pet godina zatvora, trojica Poljaka koji su u Lođu namamili 26-godišnju Poljakinju u stan i silovali i iživljavali se nad njom deset dana, dok nije uspela nekako da im pobegne, optuženi su samo za grupno silovanje, za šta im prete niže kazne, najmanje tri a najviše 15 godina zatvora, iako je njihova žrtva od povreda u bolnici umrla.

Policija je uhapsila u Lođu svu trojicu tridesetogodišnjaka, ali u zatvoru ja zadržala samo dvojicu, dok je trećem samo naređeno da ne napušta zemlju.

Ministar pravde Zbignjev Žobro povodom napada na mlade poljske turiste u Riminiju odbio je da taj slučaj povezuje sa izbegličkom krizom.

“Za mene je glavni aspekt tog slučaja to da se odigrao okrutni zločin. I bez obzira na to ko je krivac, naša obaveza je da reagujemo, posebno kada je u pitanju tako strašno silovanje. Reagovao bih isto i da su to državljani bilo koje ;druge zemlje, uključujući tu i zemlje Evropske unije”, kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP.info Žobro.

Izvor: Beta

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )