OVO JE PONOS BRITANSKE MORNARICE – Pogledajte čudo vredno 3 milijarde funti! VIDEO

Novi britanski nosač aviona HMS Kvin Elizabet, vredan tri milijarde funti, uplovio je juče u luku u Portsmutu posle velikih priprema u bazi ratne mornarice Velike Britanije..

Brod je težak 65.000 tona i dug 280 metara i redovno je testiran na moru od prve plovidbe u junu. On trenutno ne može da razmešta avione, a probni letovi treba da počnu sledeće godine.

Obraćajući se članovima posade i izvođačima radova, britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je nosač aviona “istinsko zaveštanje britanskoj brodogradnji i dizajnu”.

“Velika Britanija zaista ima najbolje mornare, marince i oficire na svetu. I ja verujem da vi zaslužujete najbolju moguću opremu i da to postižemo sa HMS Kvin Elizabet”, rekla je Mej.

Ona je dodala da je “taj brod simbol Velike Britanije kao velike svetske pomorske nacije”.

Publika koja se okupila da posmatra dolazak broda mogla je da vidi i ceremoniju preleta helikoptera britanske Kraljevske mornarice.

Naoružana policija u malim brodovima obezbeđivala je zonu od 250 metara oko broda, a uvedena je i zabrana letenja kako bi se sprečilo kretanje bespilotnih letilica u blizini luke.

Foto: Printscreen Facebook

Kurir.rs/BBC

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )