KOLINDA BRANI RATNOG ZLOČINCA – Neću da oduzmem Praljku odlikovanja!?

BJELOVAR – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Bjelovaru da neće oduzeti odlikovanja Slobodanu Praljku, jer ih je on, kako je navela, dobio za odbranu od “velikosrpske agresije”..

Praljak je poslednjom optužicom haškog tribunala pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen na delu tertiroije BiH. On je posle

izricanja presude u sudnici tribunala popio ciijanod, a nekoliko sati kasnije umro je u jednoj od obližnjih bolnica.

“Ti su ljudi odlikovanja dobili za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva”, rekla je predsednica Hrvatske. Na pitanje zašto nije bila na komemoraciji Praljku, odgovorila je da se “država vodi razumom, a ne emocijama”.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, predsednik republike može da oduzme odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona, a u jednom od članova, između ostalog, piše: “Državna komisija će za nosioce odlikovanja ili priznanja, koji su pravosnažno osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja”.

 

 

Foto: Beta/Damir Senčar

 Tanjug
CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )