JEZIVO UPOZORENJE NAUČNIKA – Ceo Balkan će postati nenaseljiva pustinja, a ljudi će masovno bežati u Sibir!

Internet portal Big Tink objavio je kartu koja pokazuje kako će izgledati svet ako prosečna godišnja temperatura bude viša za četiri stepena..

 

“Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Evropa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svet u prosjeku godišnje bude topliji za samo četiri stepena”, piše novinar Frank Džejkobs.
Zapadni Antarktik više nije leden i nenaseljiv. U novim zelenim područjima osnivaće se novi gradovi. Severna Kanada, Skandinavija i Sibir hraniće stotine miliona klimatskih migranata koji će biti prisiljeni da se tamo nasele, navode naučnici.

Novinar Džejkobs je zaključio da je “sad pravo vreme za kupovinu nekretnina na Grenlandu, pre nego što i on pozeleni”. Područja na karti označena smeđom bojom predstavljaju teritoriju koju će biti “nenaseljiva zbog poplava, suša i ekstremnih vremenskih uslova”. Među njima su istočna obala SAD, Meksiko, Centralna Amerika i središte Južne Amerike.
U Africi će tako završiti Madagaskar i Mozambik, a u Aziji Indija i Pakistan. Indokina i Indonezija takođe će biti potpuno napuštene.
Narandžastom bojom su označena područja “nenaseljive pustinje”, među kojima se nalazi i celo Balkansko poluostrvo, Austrija, Mađarska, Nemačka, Španija, Portugalija… Reke su presušile i više nema snega na Alpima, predviđa se na karti.

Područja označena crvenom bojom biće potopljena zbog rasta nivoa mora. Pretpostavlja se da će otopljenje od četiri stepena uzrokovati rast nivoa mora od dva metra. Iako se ovaj broj ne čini velikim, radi se o gusto naseljenim područjima. Na primeru SAD to je čak 40 odsto čitave populacije.
Svetlozelenom bojom označena su područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antarktik, neprepoznatljiv i gusto naseljen. Novi Zeland će takođe postati jedno od najgušće naseljenih područja.

U Sibiru i Kanadi će padavine i više temperature stvoriti idealne uslove za uzgoj hrane za većinu sveta. Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i severna Rusija će pružiti utočište većini svetske populacije.
Tamnozelenom bojom označena je teritorija na kojoj je moguće ponovno pošumljavanje.
Napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim tačkama koristiće se za solarnu energiju, a crvenim tačkama za geotermalnu energiju. Ogromne vetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Severnog mora proizvodiće ostatak energije potrebne planeti.

 

Izvor: Index.hr

Foto: New Scientist

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )