EVROPA I NATO U NEVIĐENOJ PANICI – Putin digao 100.000 vojnika, NATO hitno raspoređuje trupe na Baltiku!

Foto: Russian Ministry of Defense / Promo

Foto: Russian Ministry of Defense / Promo

SAD su zabrinute zbog mogućeg ruskih upada duž granice sa državama NATO-a na Baltiku tokom velikih ruskih vojnih vežbi pod nazivom “Zapad 2017”. One bi trebalo da budu održane u septembru i zbog toga će Vašington poslati dodatne snage u to područje, rekao je komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžiz..

 

Foto: Russian Ministry of Defense / Promo

Foto: Russian Ministry of Defense / Promo

Rusija je odbacila strahovanja Zapada da bi te vežbe mogle da ugroze stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, prenosi Rojters. Zvaničnici NATO-a smatraju da bi to mogli biti najveći ruski manevri od 2013. godine, uz učešće više od 100.000 vojnika.

– Kada je Rusija ušla na Krim, to je bilo pod izgovorom vežbe. Kada su otišli u Gruziju, to je bila vežba. Njihova istorija puna je primera da se oni ne drže nikakvih sporazuma… Oni rutinski narušavaju takve stvari – rekao je Hodžiz tokom izvođenja vojnih vežbi NATO-a u Poljskoj, piše “Rojters”, a prenosi “Sputnjik”.

On je dodao da će SAD tokom trajanja vežbi “Zapad 2017” rasporediti jedinice sa do 600 vazdušnih snaga u baltičkim država.

Ministarstva odbrane Rusije je ranije izdalo saopštenje da su strateški bombarderi Ratnog vazduhoplovstva Rusije sproveli planirane prelete preko neutralnih voda Baltičkog mora, a da su ih tokom leta pratili borbeni avioni NATO-a.

Strateške bombardere Tupoljev Tu-160, u NATO-u poznati kao “Blekdžek”, tokom preleta pratili su danski, švedski i finski avioni. Ministarstvo je saopštilo da su te avione pratili i ruski lovci Suhoj Su-27 i jedan radarski avion. Kako je agencija prenela, finska vojska je saopštila da je poslala F/A-18 lovce kako bi “identifikovali i slikali ruske avione”.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )