BALKAN OPET U CENTRU PAŽNJE – Postoji razlog što se sile bore za uticaj u regionu, evo i koji

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

MOSKVA – Balkan proživljava najveću krizu od 90-ih godina, što tera Evropsku uniju da jača svoj uticaj u regionu, a rezultati toga se već vide, analizira ruski list Komersant..

Federika Mogerini pozvala je u Brisel premijere Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova (Foto: AP)

Federika Mogerini pozvala je u Brisel premijere Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova (Foto: AP)

 

EU je došla do zaključka da treba da se vrati u region dok ne bude kasno i dok balkanski rat ponovo ne stigne u Evropu sa hiljadama izbeglica i prizorima ubistava i patnji.

Većina regionalnih stručnjaka je uverena da balkanske zemlje nisu u stanju da same izađu iz začaranog kruga napetosti i nasilja i da ključnu ulogu treba da odigra EU. Zato je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala u Brisel premijere Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Porast pažnje EU prema Balkanu nije slučajan jer su lideri EU još na samitu u Solunu obećali da će primiti u evropsku porodicu sve balkanske zemlje kako bi region prestao da bude “bure baruta”, ali realni praktični koraci nisu preduzeti, piše Komersant.

Uzbuna je podignuta i u SAD, za poslednjih nekoliko meseci zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji nekoliko puta je bio u regionu posredujući čas u jednoj čas u drugoj krizi, navodi ruski list. Prošle nedelje sitaciju na Balkanu je razmatrao i potkomitet Kongresa za međunarodna pitanja gde je Ji otvoreno rekao: “Napetost u regionu ponovo raste”.

Sve veću zabrinutost zbog sitaucije na Blakanu izražava i rusko Ministarstvo inostrnih poslova. Različite, a ponekad i dijametralno suprotne istupe Zapada i Rusije prema Balkanu lokalni političari koriste za svoje uske interese, a to još više podže napetost. Komersant zaključuje da je povratak EU na Balkan već počeo, ali da stepen angažmana zavisiti i od država regiona.

 

Autor: Tanjug

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )