AMERIČKA IMPERIJA SE SPREMA ZA ZADNJI SVETSKI RAT – Više od TRILION dolara za nuklearni ARMAGEDON!

Američka kongresna kancelarija za budžet je rekla da će zemlja potrošiti 1,2 triliona dolara za nadogradnju nuklearnog arsenala SAD-a. Čak 800 milijardi dolara će biti potrošeno za održavanje postojećeg arsenala, a 400 milijardi dolara će se koristiti za modernizaciju strateških nuklearnih snaga SAD-a.

Američka mornarica planira da nuklearne podmornice klase “Ohajo” zameni najsavremenijim strateškim podmorničkim raketnim kruzerom Kolumbija. Američko vazduhoplovstvo će dobiti novi obećavajući strateški bombarder B-21 Raider. Američko vazduhoplovstvo planira da u potpunosti zameni svih 400 “Minuteman-3” sa novim obećavajućim nosačem.

Novac će takođe biti potrošen za nadogradnju nuklearnih bojevih glava i poboljšanje kontrolnog sistema za strateške nuklearne sile koje treba držati na najvišem nivou upozorenja u svrhu održavanja nuklearne trijade.

Ovo je prvi od takvih planova SAD-a da analiziraju i predvide potrošnju na nuklearno oružje. Mnogo novca treba potrošiti na avione sa nuklearnim sposobnostima i specijalnu municiju za njih.

Američka kongresna kancelarija za budžet će dodeliti 313 milijardi dolara za nuklearne podmornice, 149 milijardi dolara za interkontinentalne balističke rakete, 266 milijardi dolara za strateške bombardere i 44 milijarde dolara za druge sisteme. Potrošnja iznosi oko 890 milijardi dolara za Ministarstvo odbrane i 352 milijarde dolara za američko Ministarstvo energetike.

Kancelarija za budžet smatra da će napori za održavanje borbene gotovosti postojećih sistema naoružanja na kraju smanjiti potrošnju na strateške nuklearne sile za 50 odsto tokom 30 godina. Međutim, Pentagonu se nije svidela ova ideja i lako su dokazali da će oružje koje SAD sada imaju, postati beznadežno zastarelo kao efikasan faktor odvraćanja u naredne dve decenije.

Uprkos ogromnom iznosu od 1,2 triliona dolara, ovo je samo šest odsto od ukupnog iznosa koji se troši na nacionalnu odbranu SAD-a za navedeni period.

U strukturi godišnje potrošnje na nacionalnu odbranu, troškovi strateških nuklearnih snaga će iznositi otprilike 5,5 odsto u 2017. godini, pre nego što se poveća na približno osam odsto krajem 2020-ih – početkom 2030. godina, a zatim će pasti na oko 4,5 odsto u 2040-im godinama.

Ako Trampova administracija ne pribegne razumnim mudrim postupcima u smislu finansiranja programa modernizacije strateških nuklearnih snaga, već se odluči za povećanje potrošnje u tu svrhu, onda će troškovi nuklearnog oružja ugroziti druge prioritetne programe nacionalne sigurnosti SAD-a, kažu analitičari.

Izvor: Webtribine.rs

CATEGORIES
TAGS
Share This

KOMENTARI

Wordpress (0)
Disqus (0 )